Srpski - English

Pretraga

Program

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD / SREĆNA GALERIJA
15. MEĐUNARODNI SALON STRIPA
28.09 - 01. 10. 2017.

PRESS KONFERENCIJA SALONA STRIPA 2017:
SREDA, 27. 09. 2017. (13:00), HAPPY CENTAR SKC

SVEČANO OTVARANJE SALONA
 ČETVRTAK, 28. 09. 2017. Velika sala SKC
19:00: OTVARANJE IZLOŽBI SALONA   

20:00: DODELA NAGRADA

19:00-21:00: PRATEĆI PROGRAM - OTVORENO KOSPLEJ TAKMIČENJE ZA NAJBOLJI KOSTIM, NAJORIGINALNIJI IZBOR LIKA I NAJBOLJE DOČARAN LIK IZ SVETA STRIPA  / NAGRADE GRAFIČKE RADIONICE EDGE ART, DOMAĆIH STRIP IZDAVAČA I ORGANIZATORA FESTIVALA

GOSTI SALONA:

•    GIAN ALFONSO PACINOTTI – GIPI (IT)
•    DEJAN NENADOV (RS/NL)
•    OLIVIER DOBREMEL – DOBBS (FR)
•    NICOLAS GRIVEL (FR), gost izdavačke kuće Komiko, Novi Sad
•    VJERAN JUHAS (HR)
•    VIBOR JUHAS (HR)

PROGRAM FILMA I ANIMACIJE:

•    ANDRIJANA RUŽIĆ: ANIMIRANI FILMOVI ŠPELE ČADEŽ (SI),  predavanje / projekcija filmova
•    VELJKO KRULČIĆ (HR): “Z KAO... ZAVIŠA, B KAO... BEKER“, dokumentarni film o Žarku Bekeru

SPECIJALNE NAGRADE I PRIZNANJA:

SPECIJALNO PRIZNANJE SALONA 2017. ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU:
Dobitnik: Marko STOJANOVIĆ, Leskovac, Srbija

(Komisija za dodelu priznanja za doprinos srpskom stripu: Slobodan Ivkov, predsednik; Milosav Pješčić, član komisije; Aleksandar Uzelac, član komisije)

SREĆKO JOVANOVIĆ- NAGRADA IZDAVAČKE KUĆE „DEČJE NOVINE DOSITEJ“ I OPŠTINE GORNJI MILANOVAC:
Dobitnik: Nikola MASLOVARA -MASLI, Gornji Milanovac, Srbija


PRIZNANJE ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA DOMAĆEG STRIPA 2016/2017:
Dobitnik: KOMIKO, Novi Sad

PRIZNANJE ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA INOSTRANIH STRIP IZDANJA U SRBIJI 2016/2017:  
Dobitnik: DARKWOOD, Beograd

(Komisija za dodelu priznanja domaćim izdavačima: Slobodan Ivkov, predsednik; Vasa pavković, član komisije; Pavle Zelić, član komisije)

OBELEŽAVANJA JUBILEJA SRPSKOG STRIPA:


•    85 godina od pokretanja časopisa Veseli četvrtak  i  pojave Mikija Mausa u srpskom stripu
•    80 godina od pokretanja časopisa Veseli zabavnik
•    65 godina od ponovnog pokretanja  Politikinog zabavnika  
•    40 godina od prvih izložbi stripa u Srbiji (SKC Beograd)
•    25 godina od pokretanja strip magazina Tron
•    25 godina rada škole stripa i ilustracije Đorđe Lobačev
•    15 godina Međunarodnog salona stripa SKC Beograd
•    10 godina strip serijala Vekovnici

KONKURS 15. MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA:

Žiri u sastavu: Boban Savić GETO, strip autor i ilustrator, predsednik žirija; Dragana STOJILJKOVIĆ, strip scenarista; Željko PAHEK, strip autor i ilustrator,  Milan MILETIĆ, slikar i strip autor i Aleksandar ZOGRAF, strip autor, dodliće 28. septembra 2017. godine, na svečanoj ceremoniji otvaranja Salona, sledeće nagrade: GRAND PRIX, NAGRADU ZA NAJBOLJE OSTVARENJE U DOMENU KLASIČNOG STRIP JEZIKA, NAGRADU ZA NAJBOLJE OSTVARENJE U DOMENU ALTERNATIVNOG STRIP JEZIKA, NAGRADU ZA NAJBOLJI SCENARIO, NAGRADU ZA NAJBOLJI CRTEŽ, SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA ZA INOVACIJU U STRIP UMETNOSTI, kao i NAGRADE ŽIRIJA U KATEGORIJI TAKMIČARA DO 15 GODINA: MLADI LAV, SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA ZA NAJBOLJU IDEJU, SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA ZA ZREO I MAŠTOVIT IZRAZ i SPECIJALNU NAGRADA ŽIRIJA ZA NAJMLAĐEG AUTORA.

REČ UREDNIKA:

Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd kao svoj redovni redakcijski program. Ovaj festival je manifestacija neprofitnog karaktera i predstavlja najmasovniji i najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.
Nakon niza pokušaja da strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, zaživi na oficijelnoj likovnoj i umetničkoj sceni, Studentski kulturni centar je, kao jedan od prvih aktera u toj inicijativi, uspeo da u svoj redovni godišnji program uvede sve pojavne oblike izražavanja devete umetnosti kao jednu od svojih strategijskih programskih ideja.
Zarad podsećanja, napominjemo da je još 1977. godine, dakle tačno pre 40 godina, u SKC-u postavljena i održana prva profesionalna izložba stripa pod naslovom Fantastika - strip - društvo u koncepciji Ljubomira Kljakića sa dve obimne teorijske studije u katalogu izložbe – samog autora Ljubomira Kljakića i Ješe Denegrija.
Ako je SKC od svog osnivanja pa u svakoj deceniji prošlog veka bio, u svetskim okvirima, relevantno mesto savremene umetnosti, posebno alternativnih oblika umetničkog izražavanja, konceptuale i rokenrola, sigurno je i u protekloj jednoj i po deceniji novoga veka na autentičan način, i opet na svetskom nivou, obeležio domaću umetničku scenu programom devete umetnosti.
U najboljoj tradiciji svojih blistavih istorijskih iskustava i u precizno predviđenom programskom prostoru se već 15 godina, sa izuzetnim uspesima, odvija SKC-ov Salon stripa – veliki međunarodni festival, koncepcijski zasnovan na takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovog početka do danas; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.
Potencirajući artistički karakter stripa i koncepciju predstavljanja stripova kao ostvarenja likovne umetnosti u galerijskim prostorima, jedinstvenost ovog festivala se ogleda i u tome što kroz izložbe i nagrade za inovativnost u stripu, publici prezentuje i radove posebne likovne  poetike i  na taj način razbija stereotipe o ovom umetničkom mediju.
U proteklih petnaest godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se oko 2000 strip autora iz 57 zemalja sveta. Od njih oko 700 u kategoriji takmičara do 15 godina starosti, a u revijalnom delu programa gostovali su kako najeminentniji svetski autori tako i pioniri srpskog stripa kao laureati Specijalnog priznanja Salona za životno delo i doprinos srpskom stripu.
    U naporima da se postigne potreban nivo kvaliteta programa, pripremanje svakog pojedinačnog festivalskog izdanja iziskivalo je ogroman rad i velika ulaganja.
Da bi se Salon održao kao manifestacija međunarodnog renomea uprava SKC-a  na čelu sa direktorom Slavoljubom Veselinovićem, u ovaj festival je počela da ulagaže značajna infrastrukturna i finansijska sredstva, uspevši ne samo da održi već i da unapredi festival, a sve u želji da na međunarodnom nivou, na jednom mestu sabere neosporne kvalitete stripa, i kroz ovakav događaj, devetu umetnost udostoji elitističkog nivoa i zvanja, što ona sama po sebi to i zaslužuje.
Ovogodišnji jubilej – 15 godina Salona stripa će biti svečano obeležen Velikom izložbom pobednika – Grand Prix 2003-2017, koja će predstaviti pobedničke radove svih raspisanih međunarodnih konkursa Salona u poslednjih 15 godina.
Kao ekskluzivitet ovogodišnjeg festivalskog programa navodimo gostovanje italijanskog majstora grafičke novele Đipija (Đan-Alfonso Paćinoti), veliku retrospektivnu izložbu (40 godina rada) srpskog autora, nedavno povratnika iz Holandije, Dejana Nenadova i kao pravu dragocenost, gostovanje francuskog scenariste Dobsa (Olivier Dobremel aka DOBBS) za saradnju s kim su zainteresovani mnogi domaći autori.
Sa strip ostvarenjima i likovnom poetikom Đipija, koji svojevremeno stiče status najbitnijeg savremenog italijanskog autora stripa, naša čitalačka publika se može susresti u grafičkim romanima novosadske izdavačke kuće Komiko uz čiju saradnju na ovogodišnjem Salonu gostuje i francuski menadžer, urednik i publicista Nikolas Grivel.
Predavanje Nikolasa Grivela o francuskoj strip industriji danas i pregled portfolija mladih koncept-art umetnika, animatora i dizajnera karaktera kao i premijerno prikazivanje animiranog filma Špele Čadež  Nočna ptica (Nighthawk) su samo neki od rariteta programa Salona za ovu godinu.
Slovenačka autorka lutka-filmova Špela Čadež je ovogodišnja dobitnica Grand Prix-a u kategoriji za kratki animirani film na Animafestu u Zagrebu i program promocije njenog stvaralaštva i projekcija filmova u izboru italijanske kritičarke Andrijane Ružić, će za domaću publiku takođe predstavljati programski ekskluzivitet.
Međunarodni salon stripa SKC Beograd se svake godine, tradicionalno, održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra. Program jubilarnog 15. po redu Salona stripa biće upriličen od 28. septembra do 1. oktobra 2017. godine u svim prostorima SKC-a. Svi programi su besplatni i profilisani za posetioce svih uzrasta.
Dobrodošli u SKC, na naš najveći festival devete umetnosti!

Miki Pješčić, urednik Salona stripa

P R O G R A M  S A L O N A :

Četvrtak, 28.09. 2017.

 • 15:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
 • 19:00, OTVARANJE IZLOŽBI SALONA 2017

-    Srećna Galerija: KONKURS 2017 – IZLOŽBA NAGRAĐENIH RADOVA
-    Mala sala: KONKURS 2017 – IZLOŽBA NAJUSPELIJIH RADOVA
-    Galerija SKC: Dejan NENADOV (Srbija/Holandija), retrospektivna izložba gosta Salona, autor izložbe Vuk Marković
-    Velika sala: ĐIPI (Italija), izbor iz srpskih izdanja (Komiko, Novi Sad), autor izložbe Vuk Marković
-    Novi prostor: GRAND PRIX 2003-2017 / POBEDNIČKI RADOVI SA DOSADAŠNJIH KONKURSA, dokumentarna izložba povodom jubileja Salona stripa
-    Galerija Circus: Marko STOJANOVIĆ – dobitnik Priznanja za doprinos srpskom stripu, dokumentarna izložba

 • 19:30, PRATEĆI PROGRAM / KOSPLEJ SALONA 2017
 • 20:00, Velika sala: CEREMONIJA SVEČANOG OTVARANJA SALONA I DODELA NAGRADA

Petak, 29.09. 2017.

 • 11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
 • 17:00, Velika Sala: JUBILEJI: 10 godina strip serijala VEKOVNICI
 • 18:00, Velika Sala: Vjeran JUHAS, Vibor JUHAS (Hrvatska): Pulska strip čitaonica i promocija albuma Mr. Joe, (Mrkli Mrak/Big Joe Studios, Pula, 2017)
 • 19:00, Velika sala: Nikolas GRIVEL (Francuska), gost izdavačke kuće Komiko, Novi Sad: STRIP INDUSTRIJA U FRANCUSKOJ DANAS, predavanje
 • 20.00, Velika sala: Đipi (Italija): predstavljanje gosta Salona
 • 20.45, Novi prostor: Đipi, potpisivanje albuma
 • 21.15, Velika sala: Dokumentarni film o Žarku Bekeru: “Z KAO... ZAVIŠA, B KAO... BEKER“, autor filma: Veljko Krulčić; kamera: Robert Kalčić i Silvio Mirošničenko; montaža: Sara Gregorić; produkcija: udruga „Art 9“, Hrvatska, 2017; trajanje: 19 min
  (U filmu govore: Borivoj Dovniković Bordo, Zdravko Zupan, Žika Bogdanović, Krešimir Zimonić, Dušan Gačić i drugi)


Subota, 30.09. 2017.

 • 11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
 • 12:00 – 16:00, Novi Prostor: Nikolas GRIVEL (Francuska), gost izdavačke kuće Komiko, Novi Sad: PREGLED PORTFOLIJA DOMAĆIH AUTORA - dizajnera karaktera, koncept dizajnera, 2D animatora, koncept-art umetnika.
  16:00, Velika sala: Promocija 9. broja Strip magazina STRIPOLIS, Kulturni centar, Zrenjanin, Srbija
 • 16:30, Velika sala: Jovan GVERO: "NS STRIP VIKEND", promocija festivala
 • 17:00, Velika sala: Zoran ĐUKANOVIĆ: „70 godina Taličnog Toma - Dva genija pripovedanja, Rene Gošini i Moris“, predavanje
 • 18:00, Velika sala: Marko STOJANOVIĆ – dobitnik Priznanja za doprinos srpskom stripu, predstavljanje laureata
 • 19:00, Velika Sala: Olivier DOBREMEL – DOBBS (Francuska), predstavljanje gosta Salona
 • 20.00, Velika sala: Dejan NENADOV (Srbija/Holandija): predstavljanje gosta Salona
 • 20:45, Novi Prostor: Dejan NENADOV, potpisivanje albuma
 • 21.15, Velika sala: Andrijana RUŽIĆ (Italija): ANIMIRANI FILMOVI ŠPELE ČADEŽ (Slovenija), predavanje / projekcija filmova (Zasukanec, 2004, 6:50' / Lovesick, 2007, 9:00'/ Boles, 2013, 12:00'/ Nočna ptica, 2016, 8:45')

Nedelja, 01.10. 2017.

 • 11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
 • 16:00, Velika sala: LINIJE FRONTA – PRVI SVETSKI RAT 1914-1918 / KNJIGA PETA (System Comics Beograd 2017), promocija strip albuma. Govore: Milenko Mišić, Dejan Stojiljković, Aleksandar Zolotić, Milan Jovanović i drugi
 • 17:00, Velika sala: ZORAN ĐUKANOVIĆ: "Mojih 7 eseja o Hugu Prattu - promene u recepciji stripa koje se protežu na četiri decenije", predavanje
 • 18:00, Velika sala: SLOBODAN IVKOV: CENZURA STRIPA U JUGOSLAVIJI I SRBIJI, predavanje
 • 19.00, Velika sala: PRIZNANJE SALONA ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA INOSTRANIH STRIP IZDANJA U SRBIJI 2016/2017:  DARKWOOD, Beograd, promocija izdavača
 • 20:00, Velika sala: SAKURABANA Beograd, prezentacija programskih aktivnosti


(Međunarodni salon stripa zadržava pravo izmene i dopune programa)
(Radno vreme galerija tokom trajanja Salona je 10:00 – 20:00)


I N F O :

www.salonstripaskc.rs
facebook.com/comicsfest
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

PLAKAT