Srpski - English

Pretraga

Gosti salona stripa 2016.

GOSTI 14. MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA 2016

14. MEĐUNARODNI SALON STRIPA SKC BEOGRAD
29.09 - 02. 10. 2016.

BRYAN TALBOT (UK)
002 BRAJAN TALBOT ZA SAJTBrajan Talbot se smatra “kumom” savremenog britanskog andergraund stripa. Njegove prve ilustracije objavljene su 1969. godine u Malornu (Mallorn), časopisu Britanskog tolkinovskog društva. Talbot je potom sarađivao sa svojim kolegom sa studija, Bonkom, na jednom kratkom stripu za nedeljne fakultetske novine. Po završetku fakulteta, nastavio je rad u andergraund publikacijama, između ostalog na ediciji Brain Storm Comix za Alchemy Press. Prva tri izdanja čine Hakenbušovu (Chester P. Hackenbush) trilogiju, reprintovanu 1982 godine u knjizi Brainstorm!. Alan Mur je potom pretvorio Hakenbuša u Čestera Vilijamsa za DC-jev serijal Čudovište iz Močvare (Swamp Thing). Talbot je radio i ilustracije za niz nemačkih RPG knjiga, kao i naučnofantastični strip Scumworld za rok nedeljnik Sounds.
Stvaranje epske sage Avanture Lutera Arkrajta (The Adventures of Luther Arkwright), Talbot je počeo 1978. godine. Bila je to jedna od prvih britanskih grafičkih novela. Povezujući različite žanrove i eksperimentalne tehnike naracije, ovaj serijal postao je izuzetno uticajan i stekao je kultni status. Treća novela iz serijala, naslovljena Srce imperije (Heart of Empire) koju je 2001. objavio Dark Horse, izašla je i na cd-u, sa komentarima i brojnim dodatnim vizuelnim sadržajem. Grafička novela Priča o jednom lošem pacovu (The Tale of One Bad Rat) osvojila je brojne nagrade i pojavila se na godišnjoj listi preporučene literature za čitanje Njujork Tajmsa.
Talbot je 1983. godine počeo da radi za 2000AD. Zajedno sa piscem Patom Milsom uradio je tri knjige na serijalu Nemesis the Warlock koje je kasnije reprintovao Titan Books. Potom je četiri godine radio za američki DC na Helblejzeru (sa Džejmijem Delanom), Sendmenu (sa Nilom Gejmanom), Betmenu, kao i na serijalu The Nazz (sa Tomom Vajčom). Tokom svoje karijere uradio je veliki broj stripova i ilustracija za raznorazne publikacije kao što su Imagine, Street Comics, Slow Death, Vogarth, the Paradox Press Big Books, Stardust, Transmetropolitan, The Radio Times, Wired, Knockabout i Manchester Flash. Zajedno sa scenaristom Matijasom Šultajsom stvorio je Brainworms za Xpresso, a sa DC-jem je nastavio saradnju kroz miniserijal The Dead Boy Detectives.www.bryan-talbot.com/

Iz Lambiek strip enciklopedije

MARY M. TALBOT (UK)
003 MARY TABOT za sajtMeri Talbot je međunarodno priznati istraživač rodnih, jezičkih i studija moći, koja se sada posvetila i pisanju grafičkih novela. Njena prva novela, nastala u saradnji sa Brajanom Talbotom, Ćerke (Dotter of her Father's Eyes), osvojila je Kosta nagradu 2013. godine. Druga, Sally Heathcote, Suffragette, u saradnji sa Kejt Čarlsvort i Brajanom Talbotom, objavljena je 2014. Njeno špansko izdanje osvojilo je nagradu za najbolju inostranu grafičku novelu koju dodeljuju Gremio de Libreros de Madrid i Splash Segunt Cómic. Treća, The Red Virgin and the Vision of Utopia, takođe sa Brajanom Talbotom, objavljena je maja 2016. godine.
Meri je sarađivala sa Kejt Čarlsvort na jednom poglavlju distopijske naučnofantastične grafičke novele IDP: 2043, sa Alvinom Talbotom na kratkom stripu Cross: A Political Satire Anthology i ponovo sa Kejt i Brajanom na priči koja će biti objavljena u antologiji Amnesti Internešenela. Meri je osnivač i pokrovitelj međunarodnog strip festivala Lejks.

PETAR MESELDŽIJA (RS/NL)
004 Petar Meseldzija za sajtPetar Meseldžija je rođen 1965. godine u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1981. godine objavljivanjem strip-serijala Krampi u Stripoteci, jednom od najpoznatijih strip časopisa pređašnje Jugoslavije. Usledila je serija kraćih stripova crtanih najčešće po scenariju Dušana Vukojeva, a zatim i rad na licencnom stripu Tarzan. Diplomirao je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo. Uporedo sa studijama i dalje se bavio stripom, ali sve više i ilustracijom. Svoju prvu knjigu Peter Enkorak, autora Terija Džonsa, u izdanju Mladinske knjige iz Slovenije ilustrovao je1991. godine.
Pred kraj iste godine preselio se u Holandiju. Ubrzo potom prestao je da se bavi stripom i u potpunosti se posvetio ilustraciji i slikarstvu.  Tokom devedesetih naslikao je oko 120 postera i čestitki pretezno za Verkerke Reprodukci iz Holandije. Za Grim Pres, izdavača sa Tajvana, uradio je 33 ilustracije u boji za  knjigu Kralj Artur i vitezovi okruglog stola. Za američki Skolastik slika 11 naslovnih strana za knjige dečije fantastike. Prvu samostalnu izložbu ilustracija i slika imao je 1998. godine u galeriji Tjalf Sparnai u Amsterdamu.
Ucestvovao je na mnogim zajedničkim izložbama u Jugoslaviji, Holandiji i Americi. Radovi su mu objavljivani u različitim casopisima i knjigama širom sveta. Dobitnik je više nacionalnih i internacionalnih nagrada, među kojima su i Plaketa Zlatnog pera Beograda 1994; nagrada žirija na 59. svetskoj konvenciji naučne fantastike 2001. u SAD; Srebrne nagrade za 1997. i 2003, kao i Zlatna nagrada za 2009. koju dodeljuje godišnjak Spektrum – Najbolja savremena fantastična umetnost.
Od njegovih samostalnih projekata najznačajniji su knjige Legenda o Baš Čeliku (2008, Zmaj, Srbija i 2010, Flesk Publications, USA), i Knjiga o džinovima (2015, Flesk Publications, USA i System Comics, Srbija).
Petar i dalje nastavlja da radi na novim knjigama, kao i na slikama. Originali njegovih radova se nalaze u muzejskim i privatnim kolekcijama u Srbiji, Holandiji, SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj, Hong Kongu, Indoneziji i Italiji.
www.petarmeseldzijaart.com

HELENA KLAKOČAR (HR),  gost izdavačke kuće VEDIS, Zagreb
005 HELENAKLAKOCARza sajtRođena je 1958. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u  Zagrebu, odsek grafike, a potom na Akademiji  likovnih umetnosti u Tilburgu, Holandija, odsek filmska animacija.
Počev od 1999. objavila je više knjiga ilustracija i grafičkih novela: Nemirno more, Veliko putovanje i Mali koraci od velikog značenja. Knjiga Nemirno more je objavljena u Belgiji, Italiji ,Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.  Izdanje na francuskom jeziku je dobilo nagradu Najbolja knjiga stranog autor” na strip festivalu u Angulemu (2000.), te Specijalnu nagradu radija FranceINFO.
Učestvovala je u mnogim internet strip projektima, izložbama i bijenalima ilustracije. Sa grupom Zzot napravila je nekoliko strip projekata objavljenih u Poletu i  instalaciju vezanu za filmsku umetnost i animaciju -  Animation machine: Zootrop, koja je predstavljena u Marselju i Zagrebu. Izlagala je radove na mnogim svetskim strip festivalima.
Sarađivala je na više filmova i grupnih projekata, prikazivanih na međunarodnim festivalima, između ostalih i na beogradskom Festivalu  alternativnih filmova 1983. (glavna nagrada) i Dokumentarnom filmskom festivalu u Klermon-Feranu 1995. godine (najbolji film festivala).
Na Salonu stripa publika će imati priliku da vidi njene sledeće filmove i eksperimentalne video radove:
-    Pleši,  čudovište, na moju nježnu pesmu, 10 min, 2d, grupa Zzot, produkcija  Kugla glumište (1984)
-    Tai - chi, sa M. Manojlovićem, 6 min, 2d, produkcija Zagreb film (1989)
-    Reklame za Galeriju ESCE, Zagreb (1990)
-    Vlaga, Mraz i Sol - 1 i 2,  8 min (2013, 2015)
-    Podmornice , 4 min (2015),
kao i dugometražni dokumentarni film: “BEŠUMNA KRETANJA HELENE KLAKOČAR“, scenario: Veljko Krulčić; režija: Srđan Segarić; kamera: Robert Kalčić; montaža: Igor Modrić, Veljko Segarić; muzika: Igor Karlić; produkcija: Vedis, Zagreb, Hrvatska, 2016; producent: Veljko Krulčić; trajanje: 26 min
www.helenaklakocar.com

IZVOD IZ PROGRAMA SALONA:

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU
Dobitnik: Gradimir SMUĐA
006 GRADIMIR smudja za sajtGradimir Smuđa je rođen 1956. godine u Novom Sadu, gde je završio srednju umetničku školu, odsek za grafiku. Diplomirao je 1982. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Potom se vraća u Novi Sad, gde se naredne godine zaposlio kao karikaturista i ilustrator Dnevnika. U istoimenoj novinsko-izdavačkoj kući je ilustrovao i neka druga izdanja.
Za svoj rad na polju karikature dobio je brojne nagrade na domaćim i inostranim konkursimа: na jugoslovenskom konkursu Pjer beogradskog dnevnog lista Večernje novosti pripala mu je druga nagrada 1980. i 1987, treća nagrada 1985, a 1989. godine konačno i prva. Oktobarsku nagradu grada Novog Sada primio je 1988. Priznanja za svoje crteže je dobio u Japanu (specijalna nagrada konkursa dnevnog lista Yomiuri Shimbun 1987), Kanadi (konkurs u Montrealu), Italiji (nagrada Zlatna palma u Bordigeri, koju je primio lično od jednog od svojih idola, Giljerma Mordilja), Holandiji (Zlatna lala u Amstelvinu). Svoje radove je 14 godina objavljivao i u švajcarskom satiričnom listu Nebelšpalter koji mu je 1992. objavio prvu knjigu karikatura Circo dell Arte.
Godine 1994. seli se u italijansku Luku, grad poznat po svetskom strip festivalu. I Smuđa se od 2001. isključivo bavi stripom. Za francuskog izdavača Delkur objavio je osam albuma stripa:  Vinsent i Van Gog (Vincent et Van Gogh 1 & 2), Kabare muza (Le Cabaret des Muses 1-4), Nit umetnosti (Au fil de l'Art 1 & 2). Njegovi albumi prevedeni su na mnoge svetske jezike, a objavljeni su i u Srbiji, kod beogradskih izdavača Politika (u časopisu Politikin zabavnik) i System Comics, dok je Vinsent i Van Gog izdao novosadski SKC.
Sam je bio scenarista svojih stripova sve do serijala Nit umetnosti, objavljenog 2015, čiji je tekst napisala njegova ćerka Ivana. To je svojevrsni stripovani bukvar, koji prati razvoj slikarstva od pećine Lasko do Pikasa. U Srbiji je izašao najpre u nastavcima u Politikinom Zabavniku (zapaženi prevod Olje Petronić), a potom je System Comics oba originalna albuma objavio u jednoj knjizi.
Smuđa je ilustrovao je plakate za salone stripa, ali i nekoliko dečjih knjiga o životinjama, uglavnom u dobrotvorne svrhe. Održao je preko 40 samostalnih izložbi u Srbiji (galerije Matice srpske i UPIDIV-a u Novom Sadu, Francuski institut u Beogradu) i inostranstvu (galerije u Lucernu, Bazelu, Hanoveru, Parizu, Forte dei Marmi, Bloa i Briselu).

Slobodan Ivkov

ANDRIJANA RUŽIĆ: ANIMIRANI FILMOVI ŽORŽA ŠVICGEBELA (CH),  predavanje / projekcija filmova
007 andrijana za sajtNaslikana muzika u animiranim filmovima Žorža Švicgebela
Žorž Švicgebel (Georges Schwizgebel, 1944, Reconvilier) je nezavisni švajcarski režiser kratkometražnih animiranih filmova. Prvi autorski projekat, Ikarov let, napravio je 1974. godine, u gvaš tehnici na celu. Okarakterisao ga je kao “poentilistička muzička ilustracija” baroknih nota Fransoa Kuprena. Godine 2015. predstavio je svoj poslednji film, Kralj vilenjaka, inspirisan Geteovom istoimenom poezijom. Film je rađen u tehnici akrilika i pastela na celu i obogaćen je muzikom Šuberta i Lista, koju izvodi njegov sin Luj Švicgebel.
Vizuelno raskošni filmovi ovog stidljivog i introvertnog autora sasvim su autentični te prepoznatljivi za svakog poznavaoca kratke animirane forme. Švicgebel već dugi niz godina istražuje, kroz medijum animacije, mogućnost da spoji slikarstvo i muziku u neponovljivi filmski doživljaj. Njegova dela nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim samim tim što predstavljaju jedinstvenu sinergičku i kinetičku sintezu slikarstva, književnosti i klasične muzike. Žorž i dalje radi u tradicionalnoj animacijskoj tehnici i kompletan je autor svojih ostvarenja. Do sada je ostvario 15 kratkometražnih filmova za koje je dobio brojne nagrade na svim najvećim svetskim festivalima animiranog filma.

Andrijana Ružić

Na Salonu stripa publika će imati priliku da vidi sledeće animirane filmove Žorža Švicgebela:

  1. Ikarov let (1974), 3'
  2. 78 R.P.M. (1985), 4'
  3. Godina jelena (1995), 5'15
  4. Devojka i oblaci (2000), 4'30
  5. Ljubavna priča (2011), 7'10
  6. Na putu (2012), 3'30
  7. Kralj vilenjaka (2015), 5'30

ZORAN ĐUKANOVIĆ
IZ ISTORIJE SRPSKOG STRIPA: KUZNJECOV I SOLOVJEV – DVA ČAROBNJAKA BEOGRADSKOG KRUGA, izložba
008 zoran djukanovic za sajtDvojica genija Konstantin Kuznjecov (1895-1980) i Sergej Solovjev (1901-1975), uz Đorđa Lobačeva i Nikolu Navojeva, najznačajniji su autori stripa iz Beogradskog kruga tridesetih godina prošlog veka. Beogradski krug je bio inicijalni nukleus stripske kulture u Srbiji u vreme kada se strip kao novinska forma tek planetarno razvijao. Plodotvorni paradoks Beogradskog kruga je da su ga dominatno sačinjavali mladi ljudi, izbeglice od revolucije u Rusiji koji su oberučke prihvatili američki avanturistički strip, sjedinjavajući ga sa svojom književnom tradicijom i vizuelnim uticajima ruskog folklora i bajki. Ovo jedinstveno ukrštanje kulturnih uticaja rodilo je autentičan novinski strip u Srbiji.
Kuznjecov i Solovjev su istovremeno kreativni antipodi. Solovjev je univerzalno prepoznatljiv, perfekcionista i uvek elegantnog crteža, dok je Kuznjecovljev genij zagonetniji, prepun stilskih transformacija i iznenađenja. Zajedno čine ključne umetnike u povezivanju stripa sa kulturom drugih medija - književnosti, filma, slikarstva i grafike. Izložba se fokusira na njihove inovacije u vizuelnom jeziku stripa, crtačko majstorstvo, moćne igre svetlosti i tame, filmičnost, savršenstvo kompozicije i vizuelnog pripovedaštva - njihov doprinos jeziku stripa u formiranju.

Zoran Đukanović

 


DODATNE INFORMACIJE:
www.facebook.com/comicsfest
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

 

INTERNATIONAL COMICS FESTIVAL SALON STRIPA SKC BELGRADE 2016 002